Obrazovanje i sport

Grad Beograd se sa posebnom pažnjom bavi pitanjima najmlađih sugrađana ― i briga o deci, njihovom obrazovanju i odrastanju jeste prioritet Grada jer su oni njegova budućnost. Zato smo se trudili da rešimo što više nasleđenih i tekućih problema u oblasti obrazovanja i dečije zaštite jer je najveće važnosti da naša deca imaju kvalitetno okruženje i adekvatne uslove za odrastanje.

Vrtići.

Grad Beograd je u proteklih tri i po godine izgradio nove objekte predškolskih ustanova ― i to po dva na Novom Beogradu i Voždovcu, i po jedan na Paliluli, u Obrenovcu i Zemunu, što ukupno broji 7 novih objekata. Time je grad Beograd obezbedio dodatan upis za još 1.200 dece.

Takođe završene su sve aktivnosti za nastavak izgradnje vrtića u naselju Altina u Zemunu, smeštajnih kapaciteta za oko 200 dece. U sanaciju postojećih vrtića, u prethodne tri godine uloženo je više od 150 miliona dinara.

U januaru 2015. godine, Odlukom o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada, omogućeno je pravo na besplatan boravak u vrtiću za korisnike novčane socijalne pomoći, za decu bez roditeljskog staranja, za decu sa smetnjama u razvoju i za treće i svako naredno dete u porodici, kao i pravo na naknadu ukupnih troškova odmora i rekreacije dece, iz predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

Obzirom da je jedan od najvećih problema u Beogradu svakako nedovoljan broj mesta u vrtićima ― rešavanju ovog problema se pristupilo sistemski, tako da su u sistem uvedeni i privatni vrtići čiji se broj konstantno povećava.

 • Tema:
 • Obrazovanje i sport

 • Godina:
 • 2014/21

 • Ključni akteri:
 • Kabinet gradonačelnika
 • Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu
 • Sekretarijat za socijalnu zaštitu
 • Sekretarijat za sport i omladinu
 • Sekretarijat za investicije

 • Ključne inicijative:
 • Vrtići za decu
 • Nova mreža škola
 • Podrška najboljim đacima i talentima
 • Sportska infrastruktura
 • Organizacija sportskih takmičenja

Od septembra 2015. godine Grad Beograd subvencioniše do 80 odsto cene boravka dece u privatnim vrtićima ― to pravo za sada koristi 12.278 dece u 165 privatnih predškolskih ustanova sa 231 objektom.

Nova mreža osnovnih i srednjih škola i sanacija školskih objekata.

Beograd će zahvaljujući novoj mreži osnovnih i srednjih škola otvoriti 1.200 mesta za decu predškolskog uzrasta u opštinama Novi Beograd, Zemun, Savski venac, Zvezdara, Rakovica i Palilula. Ovaj projekat je za grad jedan od najvažnijih, na čemu se zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja temeljno radilo nekoliko meseci.

Obezbeđeno 1200 mesta za decu predškolskog uzrasta


U 2015. godini je izvršena kompletna sanacija OŠ “Ivan Goran Kovačić” na Zvezdari u koju je uloženo oko 115 miliona dinara, a 2016. godine završena je kompletna sanacija OŠ “Dragojlo Dudić” na Zvezdari, u koju je uloženo oko 800 miliona dinara.

Pravo na besplatan boravak u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd ostvaruje u proseku oko 5.600 dece.

U sanacije manjeg obima postojećih osnovnih i srednjih škola, kao i njihovo opremanje od 2014. godine do danas uloženo je više od 450 miliona dinara. U toku su radovi na dogradnji OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu, opština Zvezdara, kao i radovi na rekonstrukciji OŠ “Aca Milosavljević” u Rušnju, opština Čukarica. Završena je izgradnja novog krila OŠ “Vojvoda Stepa” sa fiskulturnom salom, u naselju Kumodraž i nadogradnja OŠ ”Svetozar Marković” na Vračaru.

Nakon požara su potpuno sanirane Osnovna škola “Ivo Lola Ribar u Begaljici u koju su deca ponovo krenula u oktobru i izdvojeno odeljenje OŠ “Mića Stojković” u Dražnju koje je ponovo u funkciji od septembra.

Prikaz mape novih osnovnih i srednjih škola u Beogradu

Na sednici Skupštine grada 29. juna 2017. godine rebalansom budžeta obezbeđeno je još 1,3 milijardi dinara za ulaganja u bolje uslove rada u školskim i predškolskim objektima.

U planu je izgradnja osnovne škole u naselju Leštane, u Grockoj, gde je u toku priprema dokumentacije. U 2018. godini je planirana i izgradnja fiskulturne sale pri OŠ u Bečmenu, sanacija OŠ “Petar Kočić” u Zemunu i OŠ “14. oktobar” u Rakovici, sanacija Tehničke škole u Mladenovcu, adaptacija stare škole u Surčinu za potrebe vrtića, sanacija fasada više školskih objekata i druge investicije za šta već postoje spremni projekti.

Školski autobusi.

Prvi put u istoriji GSP-a nabavljeno je 12 školskih autobusa za prevoz dece. Ovo su najbezbednija vozila GSP-a, koja će se, u saradnji sa opštinama, koristiti za decu koja duže putuje do škole, ali i ekskurzije, aktivnosti dece u predškolskim ustanovama i dece sa posebnim potrebama ― a sve sa ciljem da naši mališani imaju bezbedan i kvalitetan prevoz.

Fond za mlade talente i đaci generacije.

Grad Beograd sa velikim ponosom ulaže u mlade talente, te tako obezbeđuje 150 stipendija za najbolje srednjoškolce i studente, kao i u Fondaciji za mlade talente.

Za đake i studente posebne nadarenosti Grad je 2015. godine osnovao Fondaciju za mlade talente, čiji je cilj da im pomaže kroz davanje novčanih sredstava, kako bi pomogli razvijanje njihovih talenata, sposobnosti i veština. Grad je u 2016. godini opredelio sredstva u iznosu od 16.435.000 dinara za đake izuzetne talente. Fondacija trenutno ima 69 korisnika.

SRC Pionirski grad

U 2013. godini stanje u Pionirskom gradu bilo je veoma loše, bez stalnih mesečnih prihoda i sa velikim finansijskim zaduženjima, ali je zahvaljujući velikim naporima rukovodstva ovog preduzeća i grada on konačno vraćen deci.

U protekle tri godine urađena je rekonstrukcija, sanacija i asfaltiranje svih saobraćajnica, kao i 70 parking mesta za korisnike u koje je uloženo 18 miliona dinara. U sklopu ozelenjavanja površine postavljena su dva nova mobilijara za decu i letnja vežbaonica, postavljena je trava, cveće, raskrčen podrast i oborena suva, problematična stabla. U ovo uređenje uloženo je 12 miliona dinara.

Postavljeno je u više od 50 uličnih svetiljki, ograđeni sportski tereni, postavljene su nove staklene koš-table, urađeni alternativni sistemi grejanja za prostore za rad sa decom.

Savet za prava deteta

U novembru 2014. godine, grad Beograd osnovao je Savet za prava deteta koji se bavi politikom i strategijom rešavanja prava dece na teritoriji grada. Više od trećine dece u Srbiji živi u Beogradu i grad želi uvek da čuje njihove potrebe, te da omogući da se na teritoriji grada Beograda njihova prava ostvaruju.

Ovako konkretan dokument donet je prvi put - i to čak 26 godina posle ratifikovanja Konvencije UN o pravima deteta.

Usvojen je akcioni plan za predškolstvo, kao i Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u situacijama rada sa decom uključenom u život i rada na ulici u Beogradu.

Beograd - grad sporta

Beograd se poslednjih godina pozicionirao kao domaćin i organizator velikih sportskih takmičenja, istovremeno gradeći sportsku infrastrukturu.

U prethodne tri godine u srpskoj prestonici je održano “Evropsko prvenstvo u vaterpolu”, “Evropsko prvenstvo u dvoranskoj atletici”, “Evropsko prvenstvo u futsalu”, a 2018. godine biće domaćin završnog košarkaškog turnira “Final four” Evrolige i “Evropskog prvenstva u košarci za žene”.

Sva takmičenja održana su u “Beogradskoj areni”, a ona je za te namene menjala svoja lica, pa je tako u njoj bio postavljen bazen, atletske staze, teren za mali fudbal i slično. Ova takmičenja okupila su veliki broj gledalaca iz celog sveta, a Beogradu donela odličan publicitet.

Košarkašice reprezentacije Srbije na terasi Skupštine grada

Srpska prestonica je proteklih godina bila odličan domaćin “Beogradskog maratona”, koji je 2017. godine imao rekordnih 7.000 takmičara iz 70 zemalja sveta, a u okviru programa “Legende ponovo u Beogradu” srpsku prestonicu su za vreme maratona posetili i Rosa Mota, Galina Čistjakova, Bob Bimon, Lase Viren, Majk Pauel, Kevin Jang i Havijer Sotomajer. Na polumaratonu je 2017. i 2018. godine učestvovao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Gradonačelnik Siniša Mali na beogradskom maratonu

Sportska infrastruktura

Kada je reč o sportskoj infrastrukturi, velikim zalaganjem gradskih čelnika ― posle 10 godina u funkciju je stavljena mala sala “Beogradske arene”. Ova sala ima 1.800 kvadratnih metara i predviđena je za pripremu, rekreaciju i zagrevanje sportista pred takmičenja u velikoj dvorani sa kojom je povezana.

U martu 2016. godine Beograd je po prvi put dobio i svoju Atletsku dvoranu, koja je srpskoj prestonici dala mogućnost da se pozicionira kao dominantno sportski grad u regionu, s obzirom na to da je u pitanju najbolji objekat tog tipa na Balkanu. 

Klizaliste na Tašmajdanu

Na proleće 2016. godine, velikim koncertom je otvoren i stadion “Tašmajdan”, koji na tribinama može da primi 7.500 gledalaca. Ovaj stadion ima više funkcija, iste zime je pretvoren u klizalište, a tokom ostatka godine je u stanju da primi veliki broj sportova, kao i razne manifestacije, koncerte i izložbe. Vrednost radova bila je 600 miliona dinara.

Školski sport u Beogradu

U 2015. godini Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, započeo je reorganizaciju školskog sporta u cilju njegovog omasovljavanja, kako bi se uključio što veći broj dece školskog uzrasta i na taj način podstaklo njihovo bavljenje sportom.

Zbog toga je od 2016. godine za 30 odsto uvećan budžet za programe školskih sportskih takmičenja, gde je uključena i pomoć za koordinatore u svih 17 gradskih opština.

Sekretarijat za sport i omladinu je tokom zimskih i letnjih školskih raspusta u prethodnr tri godine, organizovao besplatne programe za sve učenike prestonice. Učenicima su na raspolaganju bili zimski kampovi, raznorazne škole i usavršavanja tehnika plivanja, škole klizanja, kao i rekreativno klizanje koje organizuju sportski centri u gradu. Takođe, za sve ljubitelje sportova sa loptom organizovane su škole odbojke, košarke, malog fudbala i rukometa, kao i škole stonog tenisa, rvanja, badmintona, streljaštva i gimnastike.

Povezane teme

Strategijom razvoja se uvode neke savremene razvojne paradigme i teme koje odgovaraju na nove potrebe grada dok se istovremeno nastavljaju i realizuju veliki projekti utvrđeni strateškim planovima još iz zlatnog vremena Beograda dvadesetog veka.

Podeli sa prijateljima na društvenim mrežama

Ova Gradska vlast je pokazala da grad može da ima intenzivnu politiku razvoja u svim segmentima i zaista ispunila sva svoja obećanja ― da iz jednog nemara i zapuštenosti, građanima vrati Beograd u kome će se dostojanstveno živeti i raditi.